Autobiografie

Vroeger heb ik een heleboel boeken voorgelezen gekregen, zoals Visje bij de thee en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt.
Net als elk meisje was ik ook dol op sprookjes. Mijn moeder heeft me verteld dat ik altijd wilde dat ze Roodkapje voorlas, maar zelf kan ik me daar niks van herinneren.
Van Max Velthuis las mijn moeder ook verschillende boekjes voor en later kon begon ik ze zelf te lezen als oefening. Een aantal van deze boekjes waren ‘Olifant en de tijdmachine’, ‘Kikker is een held’ en ‘Kikker en de vreemdeling’. Ik vond het prachtig dat een kikker kon praten en allerlei dingen kon doen die mensen ook deden.

Toen ik op de basisschool zat las ik erg veel boeken van Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Ook heb ik ‘Het grote boek van Madelief’ gelezen. In dat boek stonden alle verhalen van Madelief. Zoals ‘Met de poppen gooien’, ‘Grote mensen daar kan je beter soep van koken’, ‘Op je kop in de prullenbak’, ‘Krassen in het tafelblad’ en ‘Een hoofd vol macaroni’. Ook heb ik van Guus Kuijer ‘Ik ben Polleke hoor’ en ‘De tranen knallen uit mijn kop’ gelezen. Het leuke van de boeken van Guus Kuijer vond ik dat de hoofdpersonen altijd ontdeugend waren en deden wat ze zelf wilden.
In de boeken van Annie M.G. Schmidt echter waren de hoofdpersonen vaak verlegen en hadden het allemaal niet zo goed in het leven. Een voorbeeld daarvan is ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’. Sjakie en zijn familie zijn bijvoorbeeld heel arm. Zo is Pluk in het boek ‘Pluk en de Petteflet’ een jongetje dat helemaal alleen in een flatgebouw woont. En Lotje, die woont helemaal alleen met haar vader in een caravan!
Andere boeken die ik van Annie M.G. Schmidt gelezen heb zijn ‘Wiplala’ en ‘Wiplala weer’. Nog zo’n idee! Hoe verzin je het om een verhaal te schrijven over een tuinkabouter? Het idee alleen al vond ik prachtig.

De boeken die ik minder leuk vond waren de lijsters. Onder andere omdat we die in groepjes moesten lezen en de andere kinderen lazen te langzaam, naar mijn mening...

Similar Essays