Politics



Radiografia situaţiei politice actuale

Disciplină: Antropologie
Nume profesor curs: Romulus Brâncoveanu
Nume profesor seminar: Laurenţiu Gheorghe
            Nume: Trifan
Prenume: Bianca-Ioana
Grupa: 308
      Specializare: Studii Europene

Radiografia situaţiei politice actuale

Din dorinţa de a prezenta   un eveniment regăsit în politica actuală din perspectiva antropologică, voi începe prin a defini ceea ce reprezintă antropologia, care este înţelesul ei şi cu ce se acupă antropologii.
Antropologia a apărut ca disciplina oicumenică, obiectul ei fiind omenirea ca întreg sau, altfel zis, cultura la scara unităţii esenţial-umane de maximă extensiune. Percepţia globală şi vag structurată a obiectului a fost apoi completată cu una din ce în ce mai amănunţită, trecându-se treptat şi spre studiul celorlalte unităţi existenţial-umane: grupuri etnice, comunităţi reprezentative, până la individ ca purtător ultim al culturii1.
Dacă ar fi sa iau   toate aceste idei şi în funţie de ele să fac o presupusă evaluare a situaţiei din România, oare unde m-aş opri?   În primul rând cred că m-aş referi la nivelul de cultura existent în această ţară, la cât de mult contează cultura pentru a ajunge la conducerea unui stat (România) şi nu în ultimul rând   care sunt reprezentanţii de seama a acestei naţiuni... Şi tot aşa, aş putea continua mult şi bine fără să mă opresc o bucată bună de vreme.
Care este situaţia mea „favorită” la ora actuală este greu de decis având în vedere palmarezul acestor politicieni care ne guvernează. Îmi este greu să extrag din contextul actual   o situaţie sau un eveniment evidenţiat unic deoarece realitatea la care suntem supuşi este formată dintr-un „amalgam” recurent   de oameni incompetenţi şi decizii greşite.
Pentru această generaţie născută   la graniţa dintre comunism şi conceptul idilic de capitalism, ce nu a simţit   gustul amar al lipsei de libertate, dar al cărui subconştient este îmbibat cu speranţele de mai bine a...